Afaceri sociale in Romania: ACSIS

ACSISACSIS a luat nastere in 2004, pentru a sustine familiile aflate in dificultate (situatie financiara precara, lipsa cunostintelor adecvate pentru ingrijirea copiilor) si pentru a preveni abandonul copiilor prin oferirea tinerilor parinti consiliere, training si asistenta profesionala in gasirea unui loc de munca. Asociatia si-a propus sa dezvolte abilitatile de lucru si sa ofere sprijin in identificarea oportunitatilor de angajare pentru beneficiarii programelor asociatiei; sa genereze venituri constante pentru sustinerea financiara a organizatiei si cresterea impactului social al programelor organizatiei.
Intreprinderea sociala ACSIS ofera sprijin mamelor pentru dobandirea unei independente financiare si angajarea acestora in ateliere de productie a jucariilor. Astfel, a fost creat un program de incluziune sociala, mamele participand la training-uri de formare si dezvoltare a abilitatilor necesare accesarii pietei muncii, dar si formarea/dezvoltarea abilitatilor profesionale. Un instructor de croitorie specializat pe confectionarea de jucarii textile a sustinut prezentari practice tinerelor mame, transferand informatiile necesare confectionarii jucariilor textile spre acestea. Pasul urmator a fost punerea in aplicare a noilor cunostinte dobandite, mamele realizand jucarii textile gen marioneta. In acelasi timp, au fost organizate spectacole de teatru interactiv in cadrul scolilor si gradinitelor, in scopul promovarii si vanzarii jucariilor textile. Pe tot parcursul acestor activitati, mamele au beneficiat de asistenta psiho-sociala individualizata.
Avand trasata o identitate a intreprinderii sociale, activitatile urmatoare au urmarit identificarea acelor factori care ar putea influenta dezvoltarea organizatiei si vizibilitatea acesteia. De aceea, s-a mers spre companiile care au programe de CSR si obisnuiesc sa investeasca in diferite cazuri sociale. Impact social: 42 de mame beneficiare ale programului ACSIS au fost pregatite de catre traineri de specialitate. Beneficiul activitatilor ACSIS a fost transmis parintilor in cadrul unor evenimente dedicate acestei teme, asa cum au fost spectacolele de papusi.

Analizand profilul unei intreprinderi sociale, iti dai seama ca nu exista diferente mari intre aceasta si o companie obisnuita. Insa, in cazul unei intreprinderi sociale, profitul rezultat este investit in crearea de noi locuri de munca pentru persoanele defavorizate. Cand stii ca ceea ce faci zi de zi poate avea un impact atat de mare si pozitiv asupra unui grup de oameni, parca lucrezi cu mai mult spor. Avand in vedere numeroasele categorii sociale dezavantajate, dezvoltarea de cat mai multe intreprinderi sociale este o solutie pe termen lung pentru rezolvarea problemelor identificate in randul acestora. (Iuliana Vulpeanu, ACSIS)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s